Pim Staals

PLG_K2_UEF_SOCIAL_PROFILES

Een tijdje terug bracht een delegatie van Kennisnet een bezoekje aan de redactie van de Pionier Koerier. Men was wel eens benieuwd hoe het project in de praktijk in zijn werk gaat.

 

Zie hieronder de YouTube link van het filmpje waarin ook een kijkje achter de schermen genomen wordt bij mijn nieuwe MediaMachtig project: Pionier TV. Er wordt ook ingezoomd hoe ik als leerkracht kinderen begeleid tijdens het project. Aangezien ik het fijn zou vinden dat we als 'Pionier Koerier' concurrentie zouden krijgen op de onderwijsmarkt, is dit DE kans om een kijkje te nemen achter de schermen!

 

Doe er je voordeel mee!

 

http://www.youtube.com/watch?v=OfqqA18lilo&feature=youtu.be

zondag, 12 mei 2013 16:29

Pionier TV draait!

De afgelopen maand zijn we begonnen met het maken van eigen tv-uitzendingen. In mijn vorige blogpost gaf ik aan welke investeringen we hebben gedaan om dit project uitvoerbaar te krijgen. Aangezien er verschillende toepassingen beschikbaar waren, was dat al een hele puzzel op zich. Uiteindelijk heb ik, mede dankzij de subsidie, voor kwaliteit gekozen en ben tot dusver tevreden over de gedane investeringen. Natuurlijk is het even wennen om met toepassingen als Pinnacle te werken maar uiteindelijk werkt het.

 

Pionier TV: hoe zet je het in?

Aangezien mijn taalonderwijs deels projectmatig vormgeef, was het voor mij niet heel moeilijk Pionier TV te integreren in mijn taalonderwijs. Als onderdeel van Pionier Koerier maken de kinderen (meestal in groepjes van 6-8 kinderen) wekelijks een uitzending.

 

Op maandag kijken we met de Pionier Koerier wie wat gaat doen. Op dat moment is het ook duidelijk wie er een uitzending gaan maken.
Dinsdagmiddag is het 1e moment waarop ze aan Pionier TV kunnen werken. Belangrijk is dat ze een taakverdeling gaan maken. Wie maakt de ondersteunende powerpoint, wie maakt de tekst voor welk nieuwsitem, wie zoekt ondersteunende beelden voor de green screen, etc. Wanneer de taakverdeling gemaakt is kunnen de kinderen aan de slag met hun onderdeel. Ze krijgen in totaal ongeveer een uur om aan de slag te gaan.

Op donderdagmiddag hebben de kinderen een dik half uur de tijd. Meestal maken de kinderen de green screen opname. Deze tijd hebben ze zeker nodig!

Op vrijdag is de dag van de uitzending. Ze hebben een uur de tijd om een uitzending te maken. Die tijd hebben ze meestal wel nodig. Er worden immers verschillende uitzendingen (met steeds nieuwe presentatoren) gemaakt. Uiteindelijk kiezen de kinderen de beste filmpjes en die publiceren ze op YouTube.

Op vrijdagmiddag monteren de kinderen de filmpjes bij elkaar. Dat doen 2/3 kinderen en zijn daar, afhankelijk van de uitzending en de kennis van het programma Pinnacle, ongeveer een uur mee bezig.

 

Uiteindelijk krijg je prachtige resultaten zoals de uitzending van 12 april waarin de journalisten van Pionier TV hun eigen leven 'riskeerden' om een goede reportage te maken over de oorlog in Syrië. Gelukkig hebben ze het mede dankzij de green screen overleefd. Het resultaat: kinderen ontwikkelen de 21st century skills en mondelinge taalvaardigheden. Nog belangrijker: ze zijn razend enthousiast over het resultaat!

 

Kinderziektes

Nu ik een tijdje met Pionier TV werk, heb ik een aantal ‘kinderziektes’ overwonnen. Ik beschrijf ze hieronder en laat zien hoe ik het aangepakt heb.

 

Een uitzending is moeilijk dan het lijkt
Het maken van tv-uitzendingen lijkt eenvoudig, maar is het niet! Kinderen vinden het maken uitzendingen erg leuk en hun enthousiasme kan er soms toe leiden dat ze niet productief te werk gaan. Leg de lat hoog en eis resultaat! Laat de kinderen met deadlines werken. Maak de kinderen duidelijk wat wanneer af moet zijn!! In het begin was ze dit niet duidelijk en zodoende kwamen de kinderen in tijdnood. Nadat het de kinderen duidelijk was wanneer een onderdeel af moet zijn kwamen de problemen minder vaak voor. Bijv. teksten moeten voor donderdag, als ze met de green screen werken, af zijn. De PowerPoint moet vrijdag af zijn.

Ik geef de kinderen wekelijks een beoordeling. Halen de kinderen gedurende een periode 2 keer een onvoldoende, dan volgen er maatregelen en worden ze meer bij het handje genomen. Het werken met feedbackgesprekken is ook een manier om het bovenstaande probleem te tackelen. Bespreek het proces met de kinderen en bespreek de goede maar ook aandachtspunten. Deze feedbackgesprekken organiseer ik meestal tijdens zelfstandige werkmomenten (bijv. vrij lezen).

De kinderen maken altijd een plan van aanpak. Daarin moeten ze ook de bronnen vermelden. Ik eis dat ze altijd meerdere bronnen hebben geraadpleegd! Ik controleer niet alle bronnen, dat gebeurt steekproefsgewijs.

 

Niet iedereen wil/durft te presenteren

Maak een planning voor wie wanneer een uitzending moet maken. Dat heb ik in het begin niet gedaan en dat leverde problemen op als het gaat om het bereiken van mijn doelstellingen. Sommige kinderen vinden het presenteren geweldig terwijl sommige kinderen het ontzettend eng vinden. Maak een planning zodat alle kinderen aan bod komen.

Niet alle uitzendingen worden gepubliceerd. Kinderen mogen van mij zelf bepalen of ze hun uitzending publiceren op YouTube. Sommige kinderen willen dat niet en dat moet je respecteren. Het publiceren op YouTube is niet het doel. Het leren presenteren, de mondelinge taalvaardigheden, daar draait het om.

 

Monteren: even wennen

Ik heb gekozen om de video’s te monteren met Pinnacle. Dat was in het begin even wennen. Aangezien ik er zelf ook geen ervaring mee had, was dit ook voor mij compleet nieuw! Via tutorials (o.a. YouTube) en handleidingen die in de doos zaten heb ik de basisprincipes geleerd. Vervolgens heb ik dit weer aan 3 kinderen uitgelegd en maakte ik van hun ‘Pinnacle deskundigen’. Als kinderen vragen hadden over het programma konden ze bij hun terecht. Het resultaat is dat ik op dit moment weinig vragen meer krijg over het programma.

 

Autocue

In december werkten we nog met tekstborden. Kinderen schreven op een groot vel de voor te lezen tekst. Dit had een aantal nadelen. Zo was deze manier van werken tijdrovend en het was best moeilijk om teksten aan te passen. Het werken met een autocue was een fantastische uitkomst. Aanvankelijk gebruikten we www.cueprompter.com maar ook dat gaf de nodige problemen. De snelheid waarmee je de autocue af kon spelen gaf soms wat problemen en het programma had soms rare, onverklaarbare fouten waardoor het voorlezen van de teksten haperde. Een leerling kwam vervolgens op het idee om Word als autocue te gebruiken. 'Geen rare tekens, lettertype vergroten en op F11 drukken, dan heb je dat probleem niet meer.' Zo gezegd, zo gedaan. En ja, het werkt. Fantastisch zelfs!

 

Geluidsspoor

Bij sommige camera's krijg je niet zo'n goed geluid. Een oud-leerling gaf me de tip om een Zoom te kopen (zie vorige blogpost). Hiermee ben ik in staat om betere geluidsopnames te maken. We werken hier sinds kort mee en het bevalt prima.

Werk je met een goede camera dan kan je via een kabeltje de Zoom verbinden met je camera. De geluidssporen worden dan meteen in het filmpje verwerkt. Lukt je dan niet dan is er nog altijd een makkelijke oplossing: klappen! Druk bij zowel de Zoom als de camera op record en klap een keer goed in je handen. Vervolgens begin je met je uitzending. Bij het monteren zie je bij de geluidssporen van zowel de camera als de zoom een piek. Knip en plak de geluidssporen van de zoom vervolgens onder het beeld en je hebt een betere geluidskwaliteit.

 

Wat ik hierboven schets klinkt misschien heel theoretisch. Ik kan je garanderen: dat is het totaal niet.

Het werken met een Zoom heeft natuurlijk geen prioriteit. Heb je genoeg budget, dan raad ik het je wel aan!

 

Spreekbeurt 2.0

Vroeger moesten m'n leerlingen eens per jaar een spreekbeurt houden. Op deze manier leerden ze hoe je moest presenteren, etc. Het nadeel van deze vorm is dat je veel tijd moet reserveren om alle kinderen aan bod te laten komen (1 spreekbeurt duurt met nabespreking al gauw 20 minuten. Aangezien ik 33 leerlingen heb gaat me dit behoorlijk wat tijd kosten). Tevens is het niet interactief en wordt het door de toehoorders al snel 'saai' gevonden.

Het maken van tv-uitzendingen zie ik eigenlijk als de vernieuwde 'spreekbeurt lessen'. Kinderen leren hoe ze moeten presenteren, krijgen feedback die ze bij de volgende uitzending kunnen toepassen. Daarnaast kom je tegemoet aan de 21st century skills (niet onbelangrijk) en ontwikkel je de mondelinge taalvaardigheden van kinderen. Tevens is het een gigantische PR voor je school en zowel kinderen als ouders vinden het geweldig! Je slaat meteen 5 vliegen in 1 klap  Mooi toch?!?!

 

pioniertv1

 

Gewoon doen!!

Ook voor mij was het maken van tv-uitzendingen compleet nieuw. In december begonnen we redelijk basic met een beamerprojectie als achtergrond en we zijn ‘geëindigd’ met uitzendingen waarbij er met een green screen wordt gewerkt. Ook waren we van plan om ‘iets’ te gaan doen rondom het streamen van uitzendingen op het internet. Helaas zijn we daar momenteel nog niet aan toegekomen. Hopelijk krijgen we dat volgend jaar van de grond.

Nu we weten hoe we met een green screen moeten werken zijn we van plan om het gebruik van de green screen in een breder perspectief te zetten. Andere groepen gaan de green screen ook gebruiken om bepaalde lessen, projecten en/of thema's betekenisvoller en aantrekkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van de green screen in groep 3 binnen het thema ridders. Kinderen maken een opname voor de green screen en de kinderen van groep 8 monteren het zo alsof het lijkt dat de kinderen voor een echt Middeleeuws kasteel staan. Er liggen in ieder geval prachtige kansen om onderwijs ook in andere groepen tot leven te brengen!!

 

Ik hoop dat mensen de meerwaarde van dit project inzien. Of het nu het werken met een green screen of het maken van tv-uitzendingen is, er liggen fantastische mogelijkheden om je onderwijs te verrijken en kinderen te inspireren!

 

'Er is meer mogelijk zolang je minder voor onmogelijk houdt'

 

Pim Staals l De Pionier l leerkracht, ICT-ambassadeur

0651954064 l Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. l twitter: @pstaals

 

 N.B. Filmpjes van Pioniertv zijn te vinden via het blog van PionierKoerier en via het YouTube-kanaal van De Pionier

 

woensdag, 27 maart 2013 19:11

Pionier TV krijgt vorm!

Onderwijs moet betekenisvol, aansprekend en opbrengst verhogend zijn. Dat is mijn visie op goed onderwijs. Mijn project, het maken van eigen tv-uitzendingen, past daar perfect bij. Kinderen maken uitzendingen, publiceren dit op onze website en mensen bekijken vervolgens de uitzendingen. Perfect! We hebben nu in een paar maanden een aantal uitzendingen gemaakt. We zijn heel ‘easy’ begonnen en zijn inmiddels zo ver dat we vanaf volgende week gaan werken met een green screen. Hoe vet!!

 

Green screen benodigdheden

De afgelopen week heb ik me door diverse mensen laten informeren welke apparatuur ik moest aanschaffen. Met behulp van de Mediamachtig subsidie had ik een mooi potje tot mijn beschikking. Ik heb besloten om voor kwaliteit te gaan en denk dat ik hierin geslaagd ben (ik heb stiekem al een paar keer zelf voor de green screen gestaan en het werkt perfect. Het filmpje bespaar ik jullie).

Om tot een goede green screen studio te komen heb je een aantal middelen nodig:

 - Groen doek; Men zegt dat je dit heel goedkoop kan halen. Anderen zeggen dat bepaalde doeken kwalitatief beter zijn.

 - Lampen; deze zijn nodig om de schaduw van een persoon weg te werken.

 

Ik heb deze artikelen op onderstaande site gekocht: http://www.cameranu.nl/nl/Studio-Accessoires/Chromakeying/Chromakey-Sets/Westcott-Photo-Basics-uLite-Photo-Green-Screen-Lighting-Kit/H5144_21644_213154/?utm_source=googleshopping&utm_medium=site&utm_campaign=affiliates&gclid=CJ25x7D_g7YCFaHHtAodhlcAzg#tab-tbSP

 

Software

Er zijn verschillende software pakketten om te 'editen'. Zelf heb ik gekozen voor Pinnacle maar er zijn ook andere programma's beschikbaar zoals IMovie. Er zijn ook gratis toepassingen zoals Wax Debugmode (heb het niet getest). Bij mij zijn de kinderen na een paar keer oefenen met Pinnacle gewend geraakt aan het programma. Aanvankelijk vonden ze het heel moeilijk. Nu, een paar weken later, vinden ze het een makkelijk programma en hebben ze (heel) veel mogelijkheden rondom video-editen.

 

Audio

Om televisie-uitzendingen nog professioneler vorm te geven heb je goede audio apparatuur nodig. Oud-leerling Skip Geldens (@skipgeldens) is een echte kenner op het gebied van video/audio en wist me te vertellen dat ik een Zoom H2 moest kopen. Dit apparaatje vangt de geluidssporen fantastisch op, is relatief goedkoop en is zeer gebruiksvriendelijk. Een absolute must! Je kunt het tevens gebruiken om interviews af te nemen.

http://www.bax-shop.nl/handheld-recorder/zoom-h2n-handheld-recorder/product-details.html

 

Overig

Natuurlijk heb je ook een goede camera nodig. Zelf gebruiken we momenteel een camera van ongeveer 300,- Ik ben zoekende naar een extra camera zodat we kunnen schakelen tussen beelden. Ook ben ik van plan een statief te kopen aangezien we nu nog woordenboeken moeten gebruiken als statief!

 

Wees creatief!

Wellicht schrikt u van de kosten om zoiets te realiseren. Laat uzelf hier niet door afschrikken want als je echt met een green screen zou willen werken, dan lukt dat. Momenteel heb ik met mijn project 'De Pionier Koerier' een sponsorproject opgezet om het e.e.a. te financieren. Binnen no time hebben we voor 700,- aan sponsors binnen gehaald. Ik ben ervan overtuigd dat dit u ook gaat lukken. Jaag je dromen na!

 

Wilfred Genee en Johan Derksen krijgen concurrentie

Afgelopen week hebben we de 1e uitzending gemaakt van Pionier International. Tijdens deze uitzending werden alle voetbalzaken van de afgelopen week besproken. Ontzettend makkelijk om te maken, geweldig om te doen!

Ervaar hieronder zelf het resultaat. Wees nu eerlijk: wie is er nu beter? Wilfred en Johan of de verslaggevers van Pionier TV?!?!

http://pioniergr8.wordpress.com/sport/pionier-international-22-03/

 

Pim Staals l De Pionier l leerkracht, ICT-ambassadeur

0651954064 l Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. l twitter: @pstaals

VALKENSWAARD – Betekenisvol, opbrengstgericht taalonderwijs realiseren waarbij kinderen essentiële, toekomstgerichte (21st century skills) vaardigheden ontwikkelen. Dat is in 1 zin het idee waar het bij de Pionier Koerier om draait. Na een succesvol 1e jaar, mede dankzij de ondersteuning van MediaMachtig, heb ik besloten om ook dit jaar met de Pionier Koerier te gaan werken. Deze keer met een nieuwe rubriek: Pionier Koerier TV!

 

Pionier Koerier TV

Eigenlijk heeft de nieuwe rubriek geen extra uitleg nodig. Kinderen maken wekelijks een eigen tv-uitzending. Vergelijk het met programma’s als het NOS journaal of RTL boulevard. In november zijn we hiermee gestart. Zie voor de 1e resultaten onze website www.pioniergr8.wordpress.com (op YouTube staan al onze uitzendingen).

De kinderen werken in een groepje van 4-6 kinderen waarbij iedereen een eigen taak heeft. Het proces ziet er als volgt uit:

-          Dinsdag: kinderen kiezen actuele onderwerpen en maken een taakverdeling. Vervolgens gaan ze aan de slag met het maken van tekstborden, PowerPoint. Ook bereiden ze eventuele interviews voor.

-          Donderdag: kinderen gaan verder waar ze mee bezig waren. Vandaag moeten de tekstborden af zijn.

-          Vrijdag: opnamedag. De kinderen maken een aantal opnames. Vervolgens monteren 2 kinderen de uitzending en publiceren dit op de website.

 

In het begin hadden we te maken met een aantal ‘kinderziektes’. Zo bleek al snel dat de beeldkwaliteit niet zo goed was als we de PowerPoint op een activboard zouden laten afspelen. De combinatie beamer en filmen was dus niet zo’n succes. Gelukkig hebben we sinds kort een Prowise bord op school. Hiermee is de beeldkwaliteit enorm verbeterd en hebben we meer mogelijkheden om het bord nog beter in te zetten. Ook werken we sinds kort met de Powerdirector. Hiermee is het mogelijk om 2 beelden in 1 beeld te zetten. Zie voor een praktisch voorbeeld de tv-uitzending van 28-01.

 

Grootse plannen

Mede dankzij de financiële ondersteuning van MediaMachtig ben ik in staat om Pionier Koerier TV van extra glans te voorzien. Zo hebben we grootse plannen om met een green screen te gaan werken. Green-screening is een techniek die vaak wordt gebruikt binnen de filmwereld. Hierbij wordt iemand gefilmd tegen (meestal) een groene of blauwe achtergrond. Daarna kan men met computers, die achtergrond doorschijnend maken zodat het gefilmde personage of object voor een andere achtergrond geplaatst kan worden. Met andere woorden: ik kan een leerling filmen en plaats hem/haar in een andere achtergrond (bijv. voor een uitbarstende vulkaan).

In het geval van Pionier Koerier TV is het dus mogelijk dat de nieuwslezer iets vertelt over een bosbrand in Australië. Via beelden schakelen we dan over naar onze verslaggever ‘ter plekke’ die verslag doet over die bosbrand. Naast het feit dat dit erg leuk is heeft dit natuurlijk ook ontzettend veel raakvlakken met de 21st century skills en het mondeling taalonderwijs.

Onderzoek

Momenteel ben ik aan het onderzoeken hoe ik de green screen technologie het beste kan gaan toepassen binnen mijn onderwijs. Er zijn verschillende software pakketten op de markt zoals Adobe Premiere of Chromakey. Om deze softwarepakketten goed te kunnen gebruiken moet je de beschikking hebben over een krachtige computer.

 

Graag zou ik willen weten of er mensen zijn die me kunnen helpen rondom deze ontwikkeling. Wie kent er goede (kindvriendelijke) softwarepakketten en wat zijn de systeemeisen? Ik ga er in ieder geval van uit dat we eventueel een krachtige computer moeten aanschaffen

 

Pionier FM

Naast Pionier Koerier TV zijn er plannen om een eigen radiostation te beginnen: Pionier Koerier FM. Kinderen gaan gedurende de week op gezette tijden een eigen radio-uitzending maken. Momenteel ben ik aan het onderzoeken hoe ik dit op een zo goedkoop mogelijke manier gerealiseerd krijg. Dit wordt zeker vervolgd!

Wanneer we een eigen radiostation hebben liggen er grote kansen om het mondeling taalonderwijs van kinderen te stimuleren. Een voorbeeld is het laten voorlezen van verhaaltjes. Dit verhaaltje wordt opgenomen en direct na het voorlezen afgespeeld. Kinderen horen wat ze hebben gezegd en kunnen gerichte feedback krijgen.

In Nederland is het starten van een radiostation redelijk uniek. In Engeland zijn er echter diverse scholen gestart met het creëren van een eigen radiozender. In januari 2012 bracht ik een bezoek aan de Anson Primary School in Londen en raakte overtuigd van de meerwaarde. Men is daar zeer enthousiast over de opbrengsten!

To be continued….

 

Pim Staals l De Pionier l leerkracht, ICT-ambassadeur

0651954064 l Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. l twitter: @pstaals

De afgelopen weken heb ik u proberen te inspireren met het project 'De Pionier Koerier'. Om de potentiële concurrentie te versterken staan hieronder enkele tips die het werken met zo'n project kunnen versoepelen:

 

-Kinderen vragen in het begin veel hulp van de leerkracht. Zorg ervoor dat je kinderen deskundig maakt op verschillende gebieden. Zo maakte ik een paar kinderen deskundig op het gebied van MovieMaker, een deskundige rondom Wordpress, etc. Als kinderen vragen hadden, konden ze bij deze kinderen terecht. Na een tijdje lopen er veel ‘deskundigen’ rond en gaat de rest vanzelf. Technische problemen heb ik zelf opgelost.

-Skool en MovieMaker was bij mijn school geen goed huwelijk. Kinderen hebben vaak eigen laptops gebruikt.

-zorg dat de ontwikkeling van kinderen in kaart wordt gebracht. Laat kinderen ontwikkelingsgesprekken bijv. notuleren. Maak ook lijsten waarin je kan zien wat voor soorten artikelen de kinderen gemaakt hebben.

-kinderen zijn geneigd snel tevreden te zijn en willen artikelen dolgraag publiceren. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit. Laat artikelen dus controleren!

-nodig een journalist uit om het een en ander te vertellen over het beroep van journalist. Het project leeft op deze manier veel meer en kinderen beseffen dat een journalist niet ‘even een artikel typt’. Laat kinderen ook in kranten kijken. Hoe ziet de opbouw van een krant er uit? Streef een professionaliteit na, leg de lat hoog! Ben dus niet snel tevreden (dit is voor de kinderen in het begin misschien wel even wennen)

-zorg dat kinderen zich goed voorbereiden (op bijv. een interview). Kinderen moeten zichtbaar kunnen maken dat ze research hebben gedaan. Dit kan goed in OneNote.

-kinderen moeten leren werken met deadlines. Spreek voor de hele groep af wanneer de artikelen gepubliceerd moeten zijn.

-bespreek regelmatig samen met de klas een artikel. Meestal liet ik een ‘goed’ artikel zien. Kinderen die het bewuste artikel hadden gemaakt werden op deze manier in het zonnetje gezet en anderen kregen op deze manier weer inspiratie.

-in de klas hing altijd een groot vel waarin ideeën voor artikelen werden genoteerd. Als kinderen nieuwe artikelen gingen schrijven kon ze dit enige houvast geven.

-maak gebruik van informatiemapjes. Kinderen moeten terug kunnen lezen wat bijv. een recensie nu precies is. Geef ze daarnaast de beschikking over een aantal voorbeelden zodat ze wat inspiratie opdoen. Het werken met informatiemapjes is door de kinderen als zeer prettig ervaren.

-deze manier van werken is wellicht iets anders dan de meeste leerkrachten gewend zijn. Ben niet bang om fouten te maken en stel je kwetsbaar op. Maak de hele klas verantwoordelijk voor het wel of niet slagen van dit project. Geef het project een kans en haak niet na een tegenslag af. Denk maar zo: iedere uitvinding heeft met kinderziektes te maken gehad.

-ICT is in dit project een geweldig middel om de opbrengsten/motivatie te vergroten. Om de communicatie te verbeteren kan bijv. gebruik gemaakt worden van een e-mail account en diverse social media. Gebruik Skype om interviews af te nemen. Zie voor meer informatie het document ‘gebruik van ict’

Een bewogen schooljaar is bijna ten einde. Gelukkig mag ik concluderen dat het een zeer succesvol schooljaar is geworden. Zo is de school waar ik werk, De Pionier, eindelijk verlost van het label zwak. Om dat te bereiken moest mijn groep 8 het landelijk gemiddelde van de eindcito halen. Aangezien de inspectie dit als ‘vrijwel onmogelijk’ achtte, lagen er dus grote uitdagingen.

 

Gelukkig kan ik nu mededelen dat het landelijk gemiddelde van de eindcito is behaald. Het is dus mogelijk om de opbrengsten te vergroten door het onderwijs op een betekenisvolle en toepassingsgerichte manier vorm te geven. Daarnaast wordt er in onderwijsland steeds vaker geroepen om 21st century skills in het onderwijsleerproces te betrekken. En laat De Pionier Koerier nu net zo’n typisch voorbeeld zijn……….

 

Naast de verhoogde opbrengsten rondom taal en spelling heb ik gemerkt dat kinderen een grote ontwikkeling hebben doorgemaakt op het gebied van zelfstandigheid. Zo waren de kinderen in het begin nogal leerkrachtafhankelijk. Ik liep me een ongeluk om kinderen op weg te helpen met een programma als MovieMaker. Al snel besefte ik dat dit anders moest. Zo doorgaan leverde me immers blaren op van het lopen.

De oplossing was vrij snel gevonden. Kinderen werden deskundigen op verschillende gebieden. Zo waren er een paar kinderen die een videoreportage hadden gemaakt met MovieMaker. Kinderen die vragen hadden over het programma MovieMaker, konden bij deze kinderen terecht. Zo kreeg ik ook deskundigen op het gebied van Wordpress, LivePhotoGallery, etc. Hierdoor kreeg ik meer tijd om ontwikkelingsgesprekken te voeren.

 

Als leerkracht moet je ook een begeleidende rol op je willen nemen. Kinderen alles voorzeggen hoe iets moet werkt namelijk niet. Daarvoor werk je met de Pionier Koerier met te veel groepjes. Blijf als leerkracht dus aan de zijlijn. Laat kinderen lekker intuïtief bezig zijn.

 

Om de zelfstandigheid te bevorderen is het van belang om boekjes te maken die de kinderen ter inspiratie kunnen gebruiken (in mijn vorige blogpost staat een voorbeeld). Momenteel ben ik mijn boekjes aan het updaten. Als u geïnteresseerd bent kunt u me altijd mailen. Het wiel hoeft immers niet opnieuw uitgevonden te worden.

 

Volgend jaar krijgt de Pionier Koerier een herstart met nieuwe journalisten. Er is zelfs een gesprek met het Eindhovens Dagblad gepland om te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen (dit is geen grap). Over betekenisvol onderwijs gesproken……..

 

Iedere school is natuurlijk vrij in hoeveel tijd er in het persbureau project gestoken gaat worden. Een aantal geïnteresseerden gaven bijv. al aan maar maximaal 1 uur aan het project te kunnen werken. Wellicht moeten er in dat geval wat aanpassingen gemaakt worden in de te doorlopen stappen. Een andere school heeft al aangegeven zo’n project tijdens de bekende tussenweken te gaan toepassen en iemand anders vertelde me dat dit project gebruikt zou gaan worden om de betere leerlingen uit te dagen. Het project kan dus in allerlei vormen gegoten worden…..

 

Dit project is niet alleen geschikt voor kinderen uit groep 8. Ook voor kinderen uit bijv. groep 6 kan dit een mooi project zijn. Hierbij kan gedacht worden aan eenvoudigere opzet zoals het maken van een schoolkrant. Voor het voorgezet onderwijs kan het project natuurlijk nog meer uitgebouwd worden en kunnen er hogere eisen aan de artikelen gesteld worden. In de bijlage kunt u zien wat de doelstellingen voor mijn groep 8 waren.

 

Tot slot is het me opgevallen dat kinderen enorm trots zijn op de gepubliceerde artikelen. Het maken van een artikel dat gelezen wordt door de buitenwereld geeft de kinderen enorme voldoening. Het ‘wij-gevoel’ wordt gestimuleerd doordat ze beseffen dat ze samen verantwoordelijk zijn voor de kijkcijfers! Daarnaast werken kinderen op hun eigen niveau en dat is voor mij als leerkracht alleen maar handig! (tip: maak dossiers aan van gemaakte artikelen per kind. Je kan de ontwikkeling van kinderen van veel beter in kaart brengen).

 

Het is altijd moeilijk om een project op papier uit te leggen. Ik ben daarom altijd bereid een presentatie te geven over hoe je de opbrengsten van kinderen kan vergroten door op een betekenisvolle en toepassingsgerichte manier les te geven. Zie voor meer informatie www.pstaals.wordpress.com.

 

Hopelijk bent u geïnspireerd geraakt en durft u het aan om dit project in uw onderwijspraktijk te verwezenlijken. Ik verzeker u dat de kinderen, ouders maar ook uzelf het geweldig gaat vinden.

Van 19 t/m 23 maart mocht ik, samen met Hans Smeele en Willemijn de Lint, Nederland vertegenwoordigen tijdens het International Educators Forum (IEF) in Lissabon. Nadat we met het project 'De Pionier Koerier' afgelopen januari Nederland wisten te overtuigen tijdens de Nederlandse wedstrijd was deze keer Europa aan de beurt. Op 19 maart vertrokken we vol goede moed richting de Portugese zon om daar ten strijde te trekken tegen innovatieve leerkrachten uit heel Europa.

http://www.youtube.com/watch?v=ByYgCWvhalU

Mijn 1e indruk van het hele IEF-evenement was er een om nooit te vergeten. Als 'broekie' van 23 kreeg ik een soort 'Kuifje in Afrika-gevoel'. Het geeft je immers best wel een kick als je keynotes van pak 'm beet Anthony Salcito (vice-president Microsoft Educatie wereldwijd) of Bruce Dixon mag luisteren. Ontzettende inspirerende keynotes die me zeker aan het denken hebben gezet over hoe ik mijn onderwijs vorm wil geven.

Naast het bijwonen van verschillende keynotes mocht ik een aantal presentaties geven over mijn project, De Pionier Koerier. Ontzettend leuk om te zien dat collega's uit pak 'm beet Denemarken, Duitsland, Engeland of Italië zichtbaar onder de indruk zijn. Vooral de Italiaanse collega bleek zeer geïnteresseerd te zijn. Wie weet krijgt de 'Gazetto dello Sport' er over een tijdje wel een concurrent bij.....

Tijdens de presentaties bleek dat de reportage die mijn leerlingen bij PSV hebben gehouden zeer in trek was. Aangezien er rood-wit bloed door mijn aderen stroomt was dit natuurlijk een mooie constatering. Wat voor puinhopen Fred Rutten ook heeft achter gelaten: PSV is in Europa nog steeds immens populair!

Op donderdag was er een groots opgezet galabal waarin de Europese prijswinnaars bekend werden gemaakt. Helaas werd mijn project niet uitgekozen om straks naar de wereldwijde wedstrijd in Athene te gaan. Aanvankelijk had ik hier vrede mee aangezien er meer dan genoeg concurrentie was. Mijn 'helaas' stemming werd snel omgebogen toen de hoofdjury in de vorm van Jaques Denies na afloop van het galabal op me af liep. De goedlachse Vlaming wist me haarfijn te vertellen dat ik op een haar na de wereldwijde wedstrijd niet heb gehaald!! Ontzettend balen natuurlijk, vooral als je weet dat je de wereldfinale net niet gehaald hebt. Om er toch maar de humor van in te zien heb ik mijn 'verlies' maar tot een 'Zoetemelkje' omgedoopt. Als 'Joop Zoetemelk van het onderwijs' nam ik dan ook met een enigszins teleurgesteld gevoel het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Dit teleurgestelde gevoel werd snel omgebogen naar een gevoel van 'trots'. Vooral als een leerling de opmerking 'voor ons blijf je de nummer 1' maakt dan krijg je een gevoel van pure blijdschap. Laat het heel duidelijk zijn: deelname aan de wereldwijde wedstrijd zou natuurlijk geweldig zijn, maar uiteindelijk doe je het allemaal voor je leerlingen. Zo'n reacties geven me dus weer genoeg energie om weer nieuwe projecten te bedenken. En nieuwe ideeën hebben we in Lissabon opgedaan....

Zoals ik al eens eerder heb aangegeven: ik hoop dat 'De Pionier Koerier' er over een tijdje concurrentie bij gaat krijgen. Het is ontzettend leuk om te horen dat er her in der persbureautjes worden opgericht. Ik hoop dat iedereen ervaart dat het project betekenisvol, toepassingsgericht, aantrekking en opbrengstverhogend is! In de bijlage zitten documenten die een start makkelijker zouden kunnen maken.

In mijn groep hebben alle leerlingen tegelijkertijd aan het project gewerkt. Voor wie dit als een te grote stap ziet, zou ook kunnen besluiten om klein te beginnen. Denk bijv. aan het opzetten van een digitaal persbureau voor de betere leerlingen.

 

Pim Staals l De Pionier l leerkracht, ICT-ambassadeur

l twitter: @pstaals

 

'Er is meer mogelijk zolang je minder voor onmogelijk houdt'

donderdag, 02 februari 2012 20:52

Digitaal Persbureau 'De Pionier Koerier'

Voordat ik mijn 'debuut' als blogger ga maken wil ik me even voorstellen. Ik ben Pim Staals, 23 jaar en ben werkzaam voor scholenorganisatie SKOzoK. Sinds dit schooljaar ben ik als leerkracht groep 8 en ICT-coördinator werkzaam op basisschool De Pionier in Valkenswaard. Daarnaast ben ik binnen de SKOzoK-organisatie één van de ICT-ambassadeurs. Een drukke, maar bovenal een waanzinnig mooie baan.

 

Een jaar geleden heb ik meegedaan aan het International Educators Forum (IEF) in Londen. Helaas moest ik in deze Microsoft wedstrijd mijn meerdere erkennen en werd niet uitgekozen om naar de Europese wedstrijd in Moskou te gaan. Terecht overigens. Desondanks keerde ik met een schat aan ervaring huiswaarts. Onder het motto: ‘je moet eerst een wedstrijd verliezen om er vervolgens een te winnen’ heb ik besloten om ook dit jaar weer mee te doen aan het IEF. Deze keer geen ‘OneNote in de klas’ maar het digitaal persbureau ‘De Pionier Koerier’ moest Nederland gaan inspireren, en dat deed het. Door mijn overwinning mag ik, samen met Willemijn de Lint, eind maart Nederland gaan vertegenwoordigen tijdens de Europese wedstrijd in Lissabon.

 

Voordat ik u hoop te inspireren met het digitaal persbureau wil ik eerst de situatie schetsen waarin de Pionier momenteel zit. Vorig schooljaar is de school door de inspectie als zwak bevonden. Hierdoor moeten we van de inspectie extra investeren om de opbrengsten rondom taal, spelling, lezen en rekenen te vergroten. Duidelijke taal, meer wordt er niet gevraagd. De 1e rigoureuze stappen werden snel gezet. Het rooster ging van een rooster anno 2011 naar een programma dat opvallend veel vergelijkenissen heeft met dat een rooster uit de jaren 60. Met 9 uur per week aan taal, 6 uur rekenen, 4 uur lezen, 2 uur gym en 1,5 uur aan begrijpend lezen blijft er nog weinig over. De spreekwoordelijke krenten in de pap waren verdwenen.

In mijn 1e jaar Pionier groep 8 sta ik meteen voor grote uitdagingen. De inspectie verwacht dat we het landelijk gemiddelde halen en meer niet. Er zijn echter ook 32 kinderen in mijn klas die iets anders verwachten dan de inspectie mij vraagt. Ze willen samenwerken, de wereld verkennen, iets kunnen ‘doen’, zelf op zoek kunnen gaan naar antwoorden op hun vragen en ze willen belangrijk en zinnig bezig zijn. Daarnaast willen ze verantwoordelijkheid en vertrouwen krijgen. Dingen die zo belangrijk zijn maar waar de inspectie (helaas) onvoldoende aandacht voor heeft. Desondanks zijn het wel de essentiële vaardigheden voor de toekomst.

 

De uitdaging bleef staan: hoe zorg ik voor een tevreden inspectie en 32 gemotiveerde kinderen? Het antwoord was al vrij snel gevonden. Mijn onderwijs moest op een betekenisvolle, toepassingsgerichte en aansprekende manier van leren vormgegeven worden. Dat heb ik met het digitaal persbureau ‘De Pionier Koerier’ goed weten te organiseren. Door er vervolgens de 21st century skills aan te koppelen kreeg ik een goed gevoel over het project en heb in oktober besloten om tijdens de taallessen met het project te beginnen.

 

De Pionier Koerier kan eigenlijk het best vergeleken worden met een soort telegraaf.nl, alleen op onze manier vormgegeven. Kinderen verzamelen, ordenen en bewerken het zelfgekozen actuele (regio)nieuws op een crossmediale manier (zowel tekst, film, podcasting en social media). Deze artikelen worden vervolgens op een interactieve Wordpress omgeving geplaats waar mensen kunnen reageren op artikelen (www.pioniergr8.wordpress.com). De site bevat verschillende subpagina's waardoor de kinderen met verschillende tekstsoorten in aanraking komen.

 

Voordat de artikelen geplaatst worden zijn er een aantal stappen die doorlopen moeten worden:

  • Voorbereiding: De kinderen zoeken naar actueel (regio)nieuws. Dit doen ze door op het internet te kijken, de krant te lezen of ze laten een ouder/kennis/etc. meedenken. Als ze vervolgens een idee hebben plannen ze zich in op het planbord. Op het planbord, dat ik met de Presenter van Prowise heb gemaakt, staan alle categorieën waar kinderen uit kunnen kiezen. Zo heb je als leerkracht meteen een goed overzicht wat alle kinderen aan het doen zijn.
  • Plan van aanpak: Als de kinderen een thema hebben uitgekozen maken ze in OneNote een plan van aanpak. In dit plan laten ze zien dat ze informatie over een persoon/thema hebben opgezocht. Daarnaast maken ze een planning en geven ze aan wat het doel van het artikel moet zijn. Als dit in orde is krijgen de kinderen van mij een definitieve 'go'.
  • Uitvoering: Als de kinderen een 'go' hebben gekregen gaan ze alleen, in tweetallen of in groepjes over tot de uitvoering. Om de creativiteit en vrijheid zoveel mogelijk te stimuleren mogen de kinderen zelf kiezen hoe ze dit praktisch gaan invullen. Zo gaat de een een interview houden, gaat de ander een videoreportage maken en besluit iemand anders een muziekclip te gaan maken.
  • Checken: Als de kinderen hun artikel hebben geschreven controleren ze het artikel op fouten. Het artikel wordt ook door een ander groepje gecontroleerd via de spellingschecker van Word. Daarnaast vindt er ook een begeleidingsgesprek met mij plaats waarin er met name op het proces wordt ingezoomd. Het kritisch denken, een van de 21st century skills, wordt op deze manier gestimuleerd. Deze gesprekken worden door de kinderen genotuleerd en komen in hun persbureau dossier. Op deze manier kan ik de ontwikkelingen van de kinderen beter in kaart brengen.
  • Publiceren: als de artikelen nogmaals aangepast zijn publiceren de kinderen de artikelen op onze eigen site.

 

We zijn in oktober begonnen en hebben de 1e kinderziektes overwonnen. Terugkijkend op dit proces kan ik concluderen dat ik één grote fout heb gemaakt. In verband met onze voorbereidingen voor de CITO-toets zijn we even tijdelijk gestopt. STOM!! De resultaten op het gebied van spelling zijn, mede door dit project, van onder landelijk gemiddelde naar boven het landelijk gemiddelde gestegen! Volgend jaar gaan we dit dus anders aanpakken. Zo'n blunder wil ik niet nogmaals begaan.

 

Na de CITO gaan we de draad weer even oppakken. Met de steun van MediaMachtig probeer ik meer hardware (microfoons, Ipods, camera's) in de klas te halen zodat we meer videoreportages kunnen maken. Daarnaast liggen er nieuwe mogelijkheden voor podcasting. Kortom: er liggen nog genoeg mogelijkheden om dit project uit te bouwen. Dit doe ik samen met mede-oprichter Erik van Woerden en mijn 'maatje' Mart Kuijpers (twitter: @ICTMart). Mart is stafmedewerker ICT van SKOzoK en zijn ruime didactische ervaring en opgebouwde netwerken op het gebied van ICT kan het digitaal persbureau project alleen maar verbeteren. De rol van coach en inspirator kan hij als geen ander op zich nemen. Samen zullen we ervoor zorgen dat dit project mensen gaat inspireren om op een manier les te geven die aanspreekt en oplevert!

 

Met dit project hoop ik u te inspireren dat het mogelijk is om aansprekend, toepassingsgericht en betekenisvol onderwijs te geven dat de opbrengsten vergroot. De komende tijd wil ik inzoomen op de rol van de leerkracht, de organisatie, de 21st century skills en laat ik een paar leerlingen een blog schrijven. Er wordt tevens gewerkt aan het schrijven van een handleiding die u kunt gebruiken om zo'n project op te zetten. Het zou jammer zijn als de Pionier Koerier er over een tijdje geen 'concurrenten' bij gaat krijgen.

 

Pim Staals l De Pionier l Leerkracht, ICT-ambassadeur

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. l twitter: @pstaals

www.bursaescorpartner.biz escort bursa bursa escort
bursa gemlik escort gemlik escort